Publicerad

Pistagenöt

1. Våra valnötter

Våra Pistagenötter  är noga utvalda för att uppfylla kundernas höga förväntningar på bra kvalitet till ett rimligt pris. Nötterna förpackas i tätt förslutna påsar som bevarar dess smak, kvalitet och hållbarhet under lång tid.

Ursprung: Grekland

Köp våra pistagenötter

2. Näringsvärden

Näringsinnehåll(per 100g)
Energi:569kcal / 2382KJ
Fett:45,8g
-varav mättat fett:5,6g
Kolhydrat:27,6g
-varav sockerarter:7,7g
Fiber:10,3g
Protein:21g
Salt:1,1g

3. Varför ska man äta pistagenötter?

Först och främst är valnötter en utmärkt källa till essentiella omega 3-fettsyror, som är en viktig beståndsdel i hjärnan. Med ett innehåll på 7,5 gram omega-3 per 100 gram är valnötter ett av de bästa valen i växtriket. Förutom fettsyror är de också rika på B6-vitamin, vilket är viktigt för ämnesomsättningen i kroppen och som dessutom hjälper till med att bilda röda blodkroppar som transporterar runt syre i kroppen. Till sist får vi inte glömma att nämna valnötens höga innehåll av antioxidanter. De är bra för hjärtat och förebygger inflammationer och sjukdomar.

4. Var växer pistagenöten?

Följande karta visar den uppskattade pistagenötsproduktion för kalender år 2016:

5. Länder som exporterar mest pistagenötter

Följande länder exporterade mest pistagenötter under 2018:

6. Vad kan man göra med pistagenötter?

7. Pistagenötens historia

Valnötter har en spännande historia som går tusentals år tillbaka. Valnötter är den äldsta trädmat som man känner till. Romarna kallade valnötter Juglans regia, (Jupiters kungliga ekollon). Tidig historia indikerar att engelska valnötter kom från antika Persien, där de var reserverade för kungligheter. följaktligen är valnöten ofta känd som ”persisk valnöt.”

Nuvarande uppfattningen är att valnötsträd härstammade från Persien för över 7000 år sedan och transporterades från Iran och Turkiet till Medelhavsområdet av grekiska handlare. Romerska handlare utökade sedan området för valnötter ytterligare till Nordafrika, Västeuropa och så långt norrut som England där de antog namnet ”english walnut”. Valnötter verkar också ha handlats längs ”Silkesvägen” mellan Asien och Mellanöstern. Häst och vagn bar valnötter till länder långt bort och så småningom genom handel över havet, vilket spred valnötens popularitet runt om i världen. Engelska handelsflottor transporterade valnötter för handel till hamnar runt om i världen och gjorde ”english walnuts” kända. England odlade faktiskt aldrig valnötter kommersiellt. Det yttre skalet gav ett bra skydd som hjälpte till att bibehålla nötternas hållbarhet och kvalitet. I dag fortsätter valnötter att vara en väletablerad, ordnad och strukturerad affärsverksamhet.