Publicerad

Pekankakor med frosting

Beskrivning

Kakor går att göra om i all oändlighet och passar utmärkt till fikat. Alla älskar kakor! Dessa är frestande, nötiga och saftiga med stora bitar pekannötter som ger härligt tuggmostånd. Glasyren blir pricken över i:et!

Ingredienser

Kakor:

225g smör, rumstempererad
1 dl socker
1 dl brunsocker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
190 g pekannötter
36 pekanhalvor eller hackade och rostade, efter egen smak

Glasyr:

2 dl socker
1,2 dl mjölk
1 tsk smör
3-4 dl florsocker

Gör så här:

Kakor:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ihop socker, brunsocker och smör tills det är vitt och luftigt. Addera ägg och vanilj och rör om till en jämn smet.
  3. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt. Ha ner i smeten och tillsätt pekannötterna.
  4. Täck mixen och ställ den i kylen 30 minuter (eller mer).
  5. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Forma runda bollar och placera ut kakorna med mellanrum på bakplåtspappret. Grädda i mitten av ugnen ca 9-10min.
    Glasyr:
  6. Koka ihop brunsocker och mjölk i en kastrull under ständig omrörning. Låt koka 3-4 minuter, rör om hela tiden.
  7. Ta bort från värmen och ha i smöret.
  8. Ha i 3 dl av florsockret och rör om tills det blir jämnt. Om din frosting är för rinnig kan du tillsätta mer av florsockret. Ha i åtanke att glasyren kommer stelna till mer inom några minuter.
  9. Bred ca 1 tsk glasyr på varje kaka och strö över hackade pekannötter eller toppa med en halva pekannöt. Sen är det bara att njuta.