Publicerad

Paranöt

1. Våra valnötter

Våra Paranötter är noga utvalda för att uppfylla kundernas höga förväntningar på bra kvalitet till ett rimligt pris. Nötterna förpackas i tätt förslutna påsar som bevarar dess smak, kvalitet och hållbarhet under lång tid.

Ursprung: Brasilien

Köp våra paranötter

2. Näringsvärden

Näringsinnehåll(per 100g)
Energi:656kcal / 2743KJ
Fett:66,4g
-varav mättat fett:15,1g
Kolhydrat:12,3g
-varav sockerarter:2,3g
Protein:14,3g
Salt:0,008g

3. Varför ska man äta paranötter?

Sedan länge har det varot känt att vi i Sverige får i oss för lite selen (antioxidanter). Selen är bra för ­håret, naglarna, nervsystemet, ämnesomsättningen och immunförsvaret. Den brasilianska paranöten är rik på selen.

4. Var växer paranötter?

Följande karta visar den uppskattade valnötsproduktion för kalender år 2016:

5. Länder som exporterar mest paranötter

Följande länder exporterade mest paranötter under 2018:

6. Vad kan man göra med paranötter?

7. Paranötens historia

Valnötter har en spännande historia som går tusentals år tillbaka. Valnötter är den äldsta trädmat som man känner till. Romarna kallade valnötter Juglans regia, (Jupiters kungliga ekollon). Tidig historia indikerar att engelska valnötter kom från antika Persien, där de var reserverade för kungligheter. följaktligen är valnöten ofta känd som ”persisk valnöt.”

Nuvarande uppfattningen är att valnötsträd härstammade från Persien för över 7000 år sedan och transporterades från Iran och Turkiet till Medelhavsområdet av grekiska handlare. Romerska handlare utökade sedan området för valnötter ytterligare till Nordafrika, Västeuropa och så långt norrut som England där de antog namnet ”english walnut”. Valnötter verkar också ha handlats längs ”Silkesvägen” mellan Asien och Mellanöstern. Häst och vagn bar valnötter till länder långt bort och så småningom genom handel över havet, vilket spred valnötens popularitet runt om i världen. Engelska handelsflottor transporterade valnötter för handel till hamnar runt om i världen och gjorde ”english walnuts” kända. England odlade faktiskt aldrig valnötter kommersiellt. Det yttre skalet gav ett bra skydd som hjälpte till att bibehålla nötternas hållbarhet och kvalitet. I dag fortsätter valnötter att vara en väletablerad, ordnad och strukturerad affärsverksamhet.