Publicerad

Mandel

1. Våra mandlar

Våra mandlar är noga utvalda för att uppfylla kundernas höga förväntningar på bra kvalitet till ett rimligt pris. Nötterna förpackas i tätt förslutna påsar som bevarar dess smak, kvalitet och hållbarhet under lång tid.

Ursprung: USA

Köp våra mandlar

2. Näringsvärden

Näringsinnehåll(per 100g)
Energi:575kcal / 2406KJ
Fett:49,4g
-varav mättat fett:3,7g
Kolhydrat:9,5g
-varav sockerarter:3,9g
Fiber:12,2g
Protein:21g
Salt:0,03g

3. Varför ska man äta mandlar?

Först och främst är valnötter en utmärkt källa till essentiella omega 3-fettsyror, som är en viktig beståndsdel i hjärnan. Med ett innehåll på 7,5 gram omega-3 per 100 gram är valnötter ett av de bästa valen i växtriket. Förutom fettsyror är de också rika på B6-vitamin, vilket är viktigt för ämnesomsättningen i kroppen och som dessutom hjälper till med att bilda röda blodkroppar som transporterar runt syre i kroppen. Till sist får vi inte glömma att nämna valnötens höga innehåll av antioxidanter. De är bra för hjärtat och förebygger inflammationer och sjukdomar.

4. Var växer mandeln?

Följande karta visar den uppskattade valnötsproduktion för kalender år 2016:

5. Länder som exporterar mest mandlar

Följande länder exporterade mest valnötter under 2018:

6. Vad kan man göra med mandlar?

7. Mandelns historia

Valnötter har en spännande historia som går tusentals år tillbaka. Valnötter är den äldsta trädmat som man känner till. Romarna kallade valnötter Juglans regia, (Jupiters kungliga ekollon). Tidig historia indikerar att engelska valnötter kom från antika Persien, där de var reserverade för kungligheter. följaktligen är valnöten ofta känd som ”persisk valnöt.”