Publicerad

Macadamianöt

1. Våra valnötter

Våra Macadamianötter är noga utvalda för att uppfylla kundernas höga förväntningar på bra kvalitet till ett rimligt pris. Nötterna förpackas i tätt förslutna påsar som bevarar dess smak, kvalitet och hållbarhet under lång tid.

Ursprung: Kenya

Köp våra macadamianötter

2. Näringsvärden

Näringsinnehåll(per 100g)
Energi:718kcal / 3000KJ
Fett:74g
-varav mättat fett:12,1g
Kolhydrat:5,6g
-varav sockerarter:4,7g
Protein:7,9g
Salt:0,01g

3. Varför ska man äta macadamianötter?

Macadamianöten är den fetaste (ca 74% fett) och den absolut dyraste ­nöten. Den har högt innehåll av omega-3 samt innehåller omega-7-fettsyra som det inte finns mycket av i andra nötter. Omega-7 är en fettsyra som är speciellt viktig för huden, som reparerar hudskador och hjälper torra, sköra slemhinnor att återfå sin fuktighet.

4. Var växer macadamianötter?

Följande karta visar den uppskattade macadamianötsproduktionen för kalender år 2016:

5. Länder som exporterar mest macadamianötter

Följande länder exporterade mest macadamianötter under 2018:

6. Vad kan man göra med macadamianötter?

7. Macadamianötens historia

Macadamia, som liknar en Filbert-mutter, har sitt ursprung i regnskogarna i Queensland och New South Wales i östra Australien. Aboriginerna åtnjöt Macadamia Nut långt före ankomsten av västerlänningar som bara ”upptäckte” Macadamias 1828 när Alan Cunningham dokumenterade sin existens men inte ät en.

Ursprungligen ansågs Macadamia bara vara ett prydnadsträd. Det tog 30 år för den första dokumenterade konsumtionen av Macadamia inträffade, när Walter Hill, överordnad för Brisbane City Botanical Gardens, gav en pojke i uppdrag att spricka några förment giftiga Macadamia-nötter så att de kunde gro. Pojken åt några av Macadamia Nuts och hävdade att de var välsmakande. När pojken levde ut veckan åt Hill några Macadamia Nuts själv och förkunnade dem fantastiskt. Walter Hill’s 1858, grodde Macadamia-träd lever fortfarande och producerar Macadamia Nuts. En gång fick västerlänningarna veta att de kunde äta och njuta av handeln med Macadamia nöt