Publicerad

Hasselnöt

1. Våra valnötter

Våra hasselnötter är noga utvalda för att uppfylla kundernas höga förväntningar på bra kvalitet till ett rimligt pris. Nötterna förpackas i tätt förslutna påsar som bevarar dess smak, kvalitet och hållbarhet under lång tid.

Ursprung: Turkiet

Köp våra hasselnötter

2. Näringsvärden

Näringsinnehåll(per 100g)
Energi:628kcal / 2629KJ
Fett:61g
-varav mättat fett:5g
Kolhydrat:17g
-varav sockerarter:4g
Fiber:10g
Protein:15g
Salt:0g

3. Varför ska man äta hasselnötter?

Hasselnöt är mycket rik antioxidanter, särskilt så länge det bruna innerskalet är kvar. Hasselnöten innåller höga halter magnesium, kalium och E-vitamin som är bra för huden och sägs kunna förebygga rynkor.

4. Var växer Hasselnötter?

Följande karta visar den uppskattade hasselnötsproduktionen för kalenderår 2016:

5. Länder som exporterar mest hasselnötter

Följande länder exporterade mest hasselnötter under 2018:

6. Vad kan man göra med Hasselnötter?

7. Hasselnötens historia

Det moderna namnet för filberts (Hassel) har utvecklats från europeisk folklivsforskning . Det ursprungliga namnet var kopplat till Saint Philbert’s Day (Saint Filbert), dagen då skörden av nötter började, 22 augusti, dagen för att observera Saint’s festdagen. Den berömda romerska historikern Plinius spelade in att ’Hazels’ (filberts) ofta samlades av romarna som mat. Plinius trodde att filberts (hasselnötter) hade sitt ursprung i Damaskus, Syrien, där de växte naturligt i skogar; arkeologiska uppgifter har dock visat några fossiliserade rester av filberts (hasselnötter) som var 5000 år gamla i förhistoriska utgrävningar från Kina. Mandel finns idag växande vilda i många europeiska länder och Mindre Asien. Där är klimaten milda under vintern med svala somrar nära fuktig jord och stora vattenmassor som Svartahavsgränserna runt Turkiet och nära Medelhavet som omger Sicilien och Italien.

Den globala efterfrågan idag på hasselnöt ökar snabbt när hälsofördelar erkänns och nya konsumenter utvecklas i före detta tredje världsländer på grund av snabbt ökande befolkning och nivåer av disponibla inkomster.

Världen hasselnötsutbud faller. Nittio procent av världens hasselnötproduktion produceras av Turkiet och Italien, vanligtvis små nötter av konfektyr. Turkiet producerar för närvarande cirka 75% av världens produktion. Den turkiska regeringen har upphört med att subventionera hasselnötstillverkare (8 miljoner människor är involverade i dess industri). Turkiets marginellt produktiva hasselnötsområden kommer att komma ur produktion och tvinga priserna på hasselnöts i världen upp.
Under de senaste åren har sektorn för snabbmat haft den snabbaste tillväxten, där kritiska konsumenter väljer stora attraktiva kärnor och äter hasselnötter för hälsofördelar.