Publicerad

Cashewnöt

1. Våra Cashewnötter

Våra cashewnötter är noga utvalda för att uppfylla kundernas höga förväntningar på bra kvalitet till ett rimligt pris. Nötterna förpackas i tätt förslutna påsar som bevarar dess smak, kvalitet och hållbarhet under lång tid.

Ursprung: Vietnam

Köp våra Cashewnötter

2. Näringsvärden

Näringsinnehåll(per 100g)
Energi:553kcal / 2313KJ
Fett:43,9g
-varav mättat fett:3,7g
Kolhydrat:30,3g
-varav sockerarter:5,9g
Fiber:3,3g
Protein:18,2g
Salt:0g

3. Varför ska man äta Cashewnötter?

Cashewnöten är väldigt god att ha i matlagning. Det är den minst feta nöten och har ett fett innehåll på ca. 44%. Cashewnöten innehåller något mindre mängd antioxidanter, än hos de nötter som har mer färg. Hälsofördelarna med cashewnöten är den har högt innehållet av järn, folsyra och magnesium.

4. Var växer cashewnötter?

Följande karta visar den uppskattade cashewnötsproduktionen för kalenderår 2016:

5. Länder som exporterar mest cashewnötter

Följande länder exporterade mest cashewnötter under 2018:

6. Vad kan man göra med Cashewnötter?

7. Cashewnötens historia

Ordet cashew kommer från det tupi-indiska ordet Acaju, som bara betyder ”Nöt”. I stället för att växa som konventionella nötter, växer de ur cashewfrukten som små svansar. Av denna anledning är de den enda nöt som säljs enbart skalad eftersom det yttre skalet orsakar hudirritation.

Portugisarna tog cashewnötter till Goa cirka år 1560. I slutändan trivdes nötterna i det nya klimatet och spred sig sedan till Indien kort därefter. Det indiska folket upptäckte läkande egenskaper i nötter och cashewnöten blev mycket populära. Under andra hälften av 1500-talet spred cashewnötter sig till Sydostasien och Afrika. För närvarande är många länder och kultur beroende av cashewnötter som livsmedel och för deras affärer.

Cashews moderna historia nådde USA omkring 1905. Cashewen blev inte populär förrän i mitten av 1920-talet då General Food Corporation började sända dem regelbundet till USA och Europa. Till slut blev cashewnöten populär och år 1941 skickades cirka 20 000 ton cashewnötter från Indien årligen.